LEAN skaber mulighed for vækst

Filosofien omkring LEAN er mere brugt end nogensinde, også i Danmark, men hvad går det egentlig ud på? Få svar på nogle af spørgsmålene her.

LEAN stammer oprindelig fra Toyota som i 1950’erne ikke havde råd til store lagerbindinger og dyre maskiner i produktionen, så de var nød til at se på driftsprocesserne og i høj grad fokusere på at undgå at lave noget som er spild. Derfor udarbejdede de et produktionssystem, hvor de i høj grad har kunden i fokus, og kun laver hvad kunden ordregiver.
Dette har vi i vesten taget til os under udtrykket LEAN, som blot betyder slank eller trimmet – det vil sige man skal trimme organisationen og arbejdsmetoderne, så man undgår spild, altid med fokus på kundens behov og ønsker.
Arbejdet med LEAN tager udgangspunkt i 5 principper
 1.  Identificér hvad der skaber værdi for kunden
 2. Kortlæg værdistrømme og eliminér spild
 3. Skab flow omkring de værdiskabende aktiviteter
 4. Lad slutkunden trække ydelse og service
 5. Stræb efter det perfekte med løbende forbedringer

Desuden er kendskab til spildtyperne en meget stor hjælp når man ønsker at effektivisere sine processer.
Spildtyperne er meget simple og anvendelige i hverdagen:
 • Tab af viden
 • Sikkerhed – undgå at komme til skade, eller blive stresset
 • Overproduktion
 • Ventetid
 • Transport af varer
 • Uhensigtsmæssig fremstilling
 • Lagre
 • Unødvendig bevægelse
 • Kassation pga. fejl

Alt sammen noget vi alle kan nikke genkendende til i en travl hverdag.
Analysér værdistrømmen
Arbejdet med LEAN har fokus på helheden og ikke på enkeltprocesser, man ser således på hele værdikæden for et produkt, så man få alle led i kæden til at tale sammen og dermed vidensdele omkring produktet, hvilket er en af de største øjenåbnere i arbejdet med LEAN.
Arbejdet med værdistrømme laves lettest med brunt papir og post’its, hvor medarbejderne i fællesskab beskriver deres arbejdsprocesser i forhold til hinanden – undervejs ”får man øje” på en masse spild i henhold til spildtyperne som man efterfølgende kan arbejde på at fjerne.
Tavler skaber overblik og fastholder fokus
Derudover er overblik, synlighed og målstyring vigtige elementer for succes med LEAN. Målstyrings- og forandringstavler er et vigtigt element som giver medarbejdere og ledelse rig mulighed for dialog omkring løbende forbedringer og målopnåelse i den enkelte afdeling, desuden er de med til at adfærdsregulere og fastholde fokus på hovedopgaven.
LEAN-værktøjskassen er stor
Der findes rigtig mange værktøjer og metoder som kan anvendes når man arbejder med LEAN. Det er utrolig vigtigt, at man ikke kaster sig uhæmmet over alle værktøjer på en gang, og tror at man så får en bedre hverdag. Vælg værktøjerne efterhånden som behovet opstår, en god ide er, at starte med værdistrømsanalysen og tavlen, som så danner grundlag for det videre arbejde.
Af øvrige værktøjer kan nævnes:
 • 5S orden og ryddelighed
 • SMED – effektivitet omkring omstillinger
 • OEE – måler maskiners effektivitet

Værktøjerne bruges efter behov – der er ikke nogen krav til at alt skal i brug – det vil jo være spild.
LEAN kan bruges overalt
LEAN handler altså om at arbejde lidt smartere, fjerne spild og i høj grad have fokus på kunden.
Sidegevinsten er, at man får gladere medarbejdere, fællesskab omkring procesoptimeringer og fokus på de gode resultater.
LEAN kan med succes implementeres overalt – administration, produktion, service
Det kræver blot vilje og vedholdenhed, samt en ledelse der går foran og brænder for denne nye ledelsesform, som i mange tilfælde godt kan være udfordrende.

Sund fornuft sat i system
LEAN er på ingen måde raketvidenskab, det er ganske simple metoder som de fleste sagtens kan bruge i deres hverdag.
Der findes mange tykke bøger om LEAN, hvilket nok skræmmer en del – det kan dog gøres meget mere simpelt, derfor findes der nu en serie af LEAN-hæfter under overskriften LEAN i praksis – disse beskriver på en meget jordnær måde, hvad LEAN er og hvordan de mest brugte værktøjer kan anvendes i hverdagen. Hæfterne er skrevet og udgivet af Erna Storgaard fra firmaet Storgaard Innovation, hvorfra hæfterne kan købes.
Kast Jer ud i det
Det er en stor beslutning at gå LEAN-vejen, men der er så mange fordele, at det faktisk vi være dumt ikke at skele lidt til hvad det går ud på – man behøver som sagt ikke at tage ”hele pakken” på en gang, men bruge det i mindre portioner, tilpasset lige netop Jeres situation.
Der er helt klare fordele for såvel ledelse som medarbejdere når man får åbnet op og kommer i gang – så første skridt er eventuelt at tage en snak med nogen der er i gang med LEAN og en konsulent, som i første omgang, kan fortælle hvordan LEAN vil kunne påvirke Jeres hverdag til det bedre.
Dette indlæg blev udgivet i Fokus på kunden, Løbende forbedringer / KAIZEN, LEAN i produktion, LEAN-spildtyper og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.