Hvad er takt-tid ?

Takttiden er den tid der er til rådighed til at producere et produkt i hver enkelt delproces.

Man kan udregne takttiden ved at se på hvor meget tid man har til rådighed i forhold til antal produkter/opgaver – herved får man takt-tiden som skal bruges i hver proces for at levere til kunden på rette tidspunkt.

Det gælder om at finde sin takt, og holde den - også når det gælder produktion !

Det gælder om at finde sin takt, og holde den – også når det gælder produktion !

Eksempel: En virksomhed har 12 timers produktionstid pr. dag til et givent produkt, en kunde ønsker 120 stk. leveret – takttiden er således 12 t x 60 / 120 stk. = 6 minutter

Og hvad kan man så bruge det til?

Jo – nu ved vi at takten for dette produkt er 6 minutter. – så når produktionen kører bør hver procestrin ikke overstige 6 minutter. – men det gør den jo ofte ! – derfor kan man udregne hvor mange medarbejdere/maskiner der skal til for at løse opgaven.

Til dette bruger vi procestiden for produktet/sagen – for produktet skal jo i mange tilfælde igennem flere processer for at blive produceret.

Vi antager i dette eksempel, at procestiden er 15 minutter.

Vi kan nu teoretisk udregne hvor mange der skal være til produktionen – dvs. procestid delt med takttiden – 15 min. / 6  min.  = 2,5 person.

Dette er, hvis alt spild er fjernet i processerne – så det er kun i den fuldstændige ideelle verden – men som pejlemærke er det fint – også i forhold til at man kan se om takttiden overskrides i visse processer, så der opstår flaskehalse.

Vil du vide mere om takttider og takttidstabeller, så kontakt Storgaard Innovation, der har skrevet et hæfte om værdistrømsanalyse, her er også skrevet en del om takttider osv.

Dette indlæg blev udgivet i Løbende forbedringer / KAIZEN, LEAN i praksis, LEAN-værktøjer og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.