Hvilke felter skal der være på en LEAN-tavle

Det kan godt være svært, at komme igang med at udfylde LEAN-tavlen – whiteboarden er hængt op – men nu skal den udfyldes, og kan godt lige pludselig føles stor – men bare vent, på et tidspunkt er man nød til at prioritere, da tavlen næsten er for lille.

Det er faktisk utrolig vigtigt, at man ikke får for meget på tavlen – så mister man let overblikket – og meningen med tavlen er jo netop at skabe overblik !LEAN tavle_skabelon

Hvis vi går ud fra, at vi ønsker noget målstyring, plads til ideer og handlinger, samt opgaver på tavlen, så kan en inddeling som følger være god at starte med.

  • Målstyringsfelt – hvor målene noteres – også med tidshorisont
  • Resultat og årsagsfelt – til løbende at notere resultaterne (med rød eller grøn tusch) – samt årsager til ikke opnåede resultater
  • Handlings og prioriterings-feltet bruges til at notere hvilke handlinger der er sat i værk i forhold til ikke opnåede mål, så man hele tiden kan se, at der gøres noget for at nå målet. Det er en god ide, at have en handleplan på sin pc som handlingerne skrives ind i løbende, så de fastholdes, og følges op løbende. Prioriteringsfeltet bruges i forhold til at se hvilke handlinger der skal gennemføres først – altså så man får mest for mindst.
  • Kompetencefeltet kan med fordel indeholde en kompetencematrix, samt eventuelt beskrivelse af hvilke kompetencer forskellige arbejdsopgaver kræver, så man hele tiden kan se, om de forventede kompetencer også er til stede, eller om man skal have noget uddannelse
  • Ideer og forslags-feltet er naturligvis til aflevering af ideer og forslag – eller en udfordring, som medarbejderne gerne vil have drøftet på næste tavlemøde – ideerne kan naturligvis også relatere til manglende målopnåelse.
  • Feltet med opgaver kan laves på flere måder – enten, så man inddeler opgavefeltet i mindre felter med navne – eller personalegrupper (smed, elektriker, rengøring, osv.) så man kan aflevere opgaver til hinanden. Man kan også beskrive faste opgaver som skal udføres – så man ved hjælp af et skema med opgaver, navne og magneter, markerer hvem der har ansvar – og om opgaven er udført (rød/grøn magnet)

Der findes altså ikke en “bedste løsning” for den finder i bedst selv – men bliv inspireret fra andre – det giver masser af input til en god start.

Har du brug for hjælp – så kontakt Storgaard Innovation 

Dette indlæg blev udgivet i Løbende forbedringer / KAIZEN, LEAN i administrative processer, LEAN-tavler og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.