Hvordan skal LEAN-tavlen bruges i hverdagen ?

Er det ikke bare “en ekstra opgave”, som føles som en klods op benet – den nye LEAN-tavle ?

Jo måske, vil det føles sådan i starten, men når først den er blevet “en del af hverdagen” så kan man ikke undvære den !

Traditionelle møder kan ofte undlades - og erstattes af tavlemøder

Traditionelle møder kan ofte undlades – og til dels erstattes af tavlemøder

Tavlen skal være så attraktiv, at man som medarbejder (og leder) ikke kan lade være med at gå forbi den, og bruge den aktivt – så tavlen skal i første omgang laves i samarbejde mellem ledelse og medarbejdere, det giver det bedste resultat.

Og hvordan skal den så bruges i hverdagen – det kan være svært at komme med en opskrift på – men her nogle bud.

Ledelsen bør komme forbi tavlen på daglig basis – vise interesse, og naturligvis deltage i tavlemøderne – man er som leder måske i starten den der afholder tavlemøderne, og sørger for at tavlen kommer godt fra start.

Jo oftere der holdes tavlemøde, jo flere tiltag er der mulighed for at sætte igang – hurtigere – men pas på ikke at sætte for meget igang samtidig (brug prioriteringsmatrixen)

Tavlemødet bør ikke tage mere end 10-15 minutter (ja det er en kunst) – ellers bliver det langtrukken og der “går lidt for meget wienerbrød i det”

Medarbejderne er dem der “holder gang i” tavlen – forstået på den måde, at det er dem der hele tiden noterer resultater, årsager, ideer osv – men i samarbejde med ledelsen finder løsningsforslag til ideerne – og er med til at gennemføre dem.

Som medarbejder skal man vænne sig til, at notere udfordringer på en post’it og sætte det på tavlen – det er en sikkerhed for, at det kommer med på næste tavlemøde.

Nogen vil desuden hævde, at tavlen er en trussel mod medarbejderne, deres kompetencer og indsats – men det er det ikke – se det som en hjælp til at gøre tingene bedre og få fjernet en masse spild, som ingen bliver gladere af.

Så det gælder blot om at få taget det første skridt! – eventuelt i samarbejde med Storgaard Innovation

Dette indlæg blev udgivet i Løbende forbedringer / KAIZEN, LEAN i administrative processer, LEAN-tavler og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.