Kan man bruge LEAN i service-fagene ?

Det kan godt være lidt svært at overskue, hvad man egentlig kan bruge LEAN til, og måske specifikt, hvordan man kan bruge de forskellige LEAN-værktøjer.

Husk at tilpasse LEAN til Jeres arbejdsplads , så det giver mening hos Jer

Husk at tilpasse LEAN til Jeres arbejdsplads , så det giver mening.

Jeg bliver til tider spurgt, om man kan bruge LEAN i servicefagene – og jeg er ikke i tvivl – JA det kan man sagtens – dog ikke på samme måde, som man bruger det i ren produktion.

Det er altid vigtigt, at fokusere på, hvad der kan arbejdes med, altså at se mulighederne frem for begrænsningerne, for det er jo let at slå ud med armene, og sige “her kan det ikke lade sig gøre”

Ser man på værktøjerne i LEAN, så vil jeg altid foreslå, at man får et overblik over arbejdsprocesserne – og allerførst gerne et opgaveoverblik, som dernæst danner grundlag for yderligere analyser, – ved hjælp af værdistrømsanalysen, som er en fantastisk metode til at beskrive arbejdsprocesser, også når man arbejder i servicefagene.

Værdistrømsanalysen er med til at give overblik, men også til at synliggøre snitflader og ansvarsskift, som man til tider ser mange af i servicefagene – desuden er der jo rig mulighed for at vidensdele, og “få øje på spild” i og omkring processerne, ligesom når man arbejder med analysen i andre sammenhænge.

Ud over værdistrømsanalysen er der masser af muligheder for at bruge manuelle tavler, metoden omkring 5S, som handler om orden og ryddelighed, samt andre metoder fra LEAN-værktøjskassen, ofte nogen man får øje på, når man arbejder med værdistrømsanalysen.

Har du brug for inspiration til hvordan du bruger de forskellige LEAN-værktøjer, så skriv gerne en mail til erna@storgaardinnovation.dk – så mailer jeg gratis LEAN-hæfter til dig.

Dette indlæg blev udgivet i LEAN i praksis og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.