Hvad ved du om LEAN principperne ?

LEAN tager udgangspunkt i 5 principper, som man altid bør skele til, når man arbejder med at implementere LEAN.

LEAN-principperne har en specifik rækkefølge, som giver mening – man kan ikke implementere princip nr. 3, inden man har styr på nummer 2.

Lad LEAN-principperne være synlige i virksomheden, så alle kender dem, og kan relatere til dem.

Lad LEAN-principperne være synlige i virksomheden, så alle kender dem, og kan relatere til dem.

Dog vil jeg sige, at princip nummer 5, der handler om løbende forbedringer – er lidt mere bred, og sagtens kan bruges, uanset om man har helt styr på de øvrige – dog skal man altid huske at tage højde for princip nummer 1, som går ud på at man skal kende sin kunde.

Her lige et kort resumé over LEAN-principperne:

1. Identificér hvad der skaber værdi for kunden

Det er naturligvis vigtigt at kende sin kunde, og vide hvad der skaber værdi for denne – ofte tror man, at det man laver er det kunden ønsker – men hvis man kommer “helt tæt på”, så oplever mange faktisk at det ikke er helt korrekt.

Kunden kan være eksterne kunder, men også interne kunder i værdikæden.

2. Kortlæg værdistrømme og eliminér spild

Det at kende værdistrømmene i virksomheden har stor betydning for at servicere kunden på bedste vis. Der er masser af værdistrømme eller værdikæder, som nogen kalder det, så nu gælder det om at komme “op af” siloen, og se sammenhængen i forhold til produktet eller sagsbehandlingen – og dernæst fjerne alt hvad der kan defineres som spild (herom mere i senere indlæg)

3. Skab flow omkring de værdiskabende aktiviteter

Nu er tiden inde til, at vi skal have skabt flow – så man ikke skal have fat i produktet eller sagen alt for mange gange – lav det færdig du kan lave – og find ud af hvad der forhindrer dig at arbejde videre på sagen (sikkert noget spild).

Flow kan sammenlignes med “den grønne bølge i trafikken” – hvor man er igang hele tiden, og aldrig stopper helt op.

4. Lad slutkunden trække ydelse og service

Det fjerde princip kan kun lade sig gøre, hvis man har gennemført de 3 foranliggende – og går ud på at man først producerer når kunden beder om det (afgiver bestilling) – man skal altså ikke producere til store lagre, men have så meget styr på processerne, at man meget nøjagtig kan fortælle sin kunde hvornår man leverer i forhold til bestillingen.

Dette princip opleves ofte svær at efterleve – og kræver til tider indførslen af kanban-systemer – som jeg vil fortælle om i et senere indlæg.

5. Stræb efter det perfekte med løbende forbedringer (også kaldet kaizen)

LEAN-princip nummer 5 handler om, at man aldrig bliver færdig med LEAN – der er altid noget der kan forbedres, og det skal man være bevidst omkring.

Løbende forbedringer behøver ikke være store ting, men er ofte de “små ting” der har en stor betydning i hverdagen, og som man ofte glemmer at fokusere på bliver gjort.

Så husk at synliggøre disse løbende forbedringer, som er overalt !

Det er en god ide, at informere bredt ud om LEAN-principperne, når man går igang med LEAN – det giver rigtig god mening at tale om hvad der skaber værdi for kunden – også “næste led-kunden” – som man ofte har tendens til at glemme.

Dette indlæg blev udgivet i Fokus på kunden, LEAN-principper og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.