Hvad ved du om spildtyperne i LEAN ?

Jamen sådan har vi da altid gjort – det kan da ikke være spild?

Har du nogensinde tænkt den tanke, at noget af det du troligt laver på daglig eller ugentlig basis, måske reelt er spild?  – lidt skræmmende, men mange må erkende, at det er sådan landet ligger, når man tager spildbrillerne på.

Hvad er spild så egentlig, for det er da ikke med vilje man gør noget, som ingen bliver gladere af! – man bruger jo faktisk lige så mange kræfter og ressourcer på at lave noget der er spild, som noget der er værdiskabende.

Tænk, hvis man kunne fjerne noget spild, og så lave noget der er værdiskabende i stedet! – det er da dobbelt op – så lad os komme igang.

Spildtyper er der nok af – man skal dog lige lære at få øje på dem, og ikke bare fjerne løs, for det kan jo være det føles som spild hos dig, men længere henne i værdikæden er det værdifuldt – så husk at tænke hele værdikæden ind, når du fjerner spild (lav gerne spildtyperne i LEANværdistrømsanalyser)

Spildtyperne er som følger:

Tab af viden – husk at inddrage hinanden i hverdagens gøremål – stil spørgsmål

Manglende sikkerhed – vi skal ikke blive syge af at gå på arbejde – så drag omsorg for hinanden, og dig selv.

Overproduktion – Den værste spildtype, lad være med at lave mere end du behøver – er der overproduktion vil du ofte opleve alle de kommende spildtyper.

Ventetid – Lav registreringer på hvad der ventes på, så der kan gøres noget ved det – ingen bliver mere tilfredse af at vente – ofte er det blevet en hel naturlig del af hverdagen.

Unødvendig transport – Flyttes der meget rundt på varer (måske pga. pladsmangel – og overproduktion), find årsagen til denne flytten rundt – også hvis det er på kontoret, hvor der kan være mange ansvarsskift og klikken med musen for at håndtere diverse sager.

Uhensigtsmæssig fremstilling – Ved du ikke helt hvordan du skal udføre en opgave – så kan du let komme til at overforædle (altså gøre det for godt) – det betaler kunden typisk ikke ekstra for – så sørg for at have standarder der beskriver opgaveudførsel – det minimerer spild.

Lagre – Der er masser af lagre rundt omkring – ikke mindst i store lagerhaller, som man er bange for bliver tomme – så dem fylder man op (spild, hvis varerne ikke er solgt) – derudover er der masser af lagre i administrative processer, i form af bunker, mails osv.

Unødvendig bevægelse – Vi skal ikke indrette vores arbejdsplads lidt “tosset” blot fordi vi skal have motion (10000 skridt om dagen) – kunderne betaler ikke for det – så prøv at indrette dig, så du skal bevæge dig så lidt som muligt, for at klare arbejdet – så får du måske tid til 5 minutters motion i timen, uden at blive stresset af det.

Kassation, fejl, dobbeltarbejde – En gave til folket – ellers var der vel ikke noget vi kan gøre bedre – husk at fejl ikke skal ske gentagne gange, de skal bruges aktivt – og deles i virksomheden, så de forebygges og ikke sker igen.

Lidt inspiration til hvad spild kan være – brug dem aktivt i samarbejde med kollegerne.

HUSK – det er ikke en skam at få øje på spild – det er mere ærgerligt ikke at få øje på det !

 

Dette indlæg blev udgivet i LEAN-spildtyper og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.