Opgave – at lave en værdistrømsanalyse – hvordan ?

Jeg skal lave en værdistrømsanalyse ! – hvordan gør jeg det ?

Det spørgsmål får jeg ofte fra personer der enten lige er startet med at benytte LEAN i virksomheden, eller studerende der har det som en del af en projektopgave.Lær at lave en værdistrømsanalyse

Når man kigger på analysen, så er det ikke særlig kompliceret at gennemskue, når man først har fået forklaret hvordan den hænger sammen, men det kan godt være lidt af en udfordring at komme igang med at lave den – så her en lille guideline, som jeg håber du kan gøre brug af.

Guideline til Værdistrømsanalyser

Udvælg område/udfordring som du skal beskrive på analysen. Det kan være en specifik opgave eller en hel værdikæde, dette fastlægges fra gang til gang – afgræns eventuelt problemstilling, så det er overskueligt (det kan også gøres senere, når du skal til at lave future state, så du deler den op i mindre bidder)

Definér hvem der er kunde og leverandør i den givne proces

Find tal i forhold til arbejdsprocessen – hvor mange er der om dagen/ugen/måneden – hvor mange der arbejder med området kan også være relevant

Hav brunt papir, samt gule og pink post’its klar

Lav bruttoliste over hovedprocesser for arbejdsprocessen på et ark papir – lav den helst bagfra – det skærper hjernen og udfordrer

Noter kunde samt antal sager på gul post’it – sættes i øverste højre hjørne på brunt papir

Noter leverandør på gul post’it – sættes i øverste venstre hjørne (kan i visse tilfælde være den samme som kunden)

Skriv hovedprocesser fra bruttolisten på gule post’it – og beskriv hvordan processen udføres på post´it som hæftes under hovedprocessen (= delprocesser) – sæt på brunt papir undervejs.

Færdiggør en post’it ad gangen, skriv ikke alle processer ned som en “serie” – men tag dem en for en, gør den helt færdig inden du kaster dig over den næste hovedproces.

Husk at stille spørgsmål og undervejs få pink post’its som er ideer, forslag, udfordringer som blot ”parkeres” – pas på ikke at komme for meget i ”løsningsmode” – det forlænger processen og man mister fokus.

Sæt ”lagre” mellem hovedprocesserne undervejs (gule post’its med trekant tegnet på)

Sæt tider på processer samt lagre

Sæt pile til fra kunde/leverandør hvor det er relevant (samt til andre afdelinger/snitflader, som synliggøres noteres på analysen)

Noter evt. forbrug af papir eller andet, hvis det har relevans for sagen – tag evt. kopi af dokumenter og hæng på analysen – det giver overblik.

Lav ”musetrappe” nederst på analysen – oppe ved proces, nede ved lager

Beregn proces og gennemløbstid (procestid = kun processerne, gennemløbstid = procestid + lagertider)

Præsenter for øvrige kolleger undervejs. – vi er nu klar til næste skridt.

Brug gul, grøn, rød tush/textmaker – overstreg hvad der skaber værdi for kunden, hvad der er nødvendig, og hvad der er spild med farverne. (brug spildtyperne)

Tag en snak om ønskescenariet – hvad ville være rigtig fedt – hvis nu alt kunne lade sig gøre – hvordan vil processen så se ud – notér på post’its som ved current state – skriv tider på hvis det er muligt.

Find skabelon til handleplan – klargør denne med relevante oplysninger (overskrift osv.)

Lav vsm future state – det realistiske billede indenfor en overskuelig fremtid – notér handlinger der skal til for at ”komme i mål” i handleplanen undervejs. – future state laves som current state med hovedprocesser, delprocesser herunder, lagre imellem og nye estimerede tider. – husk at skabe enighed i gruppen omkring future state. – tænk på at skabe flow, og fjerne mest muligt spild – gennemløbstiden skal gerne forkortes.

Det er vigtigt at blive enige om hvordan fremtiden skal se ud, og være opmærksom på, at ikke alle måske synes det er helt fantastisk – det skal der tages hånd om inden det blot beskrives og sættes igang.

Når enigheden er skabt er handleplanen faktisk guideline til at komme fra current til future state – så hold øje med deadlines, og mål effekterne udervejs.

Har du brug for hjælp til at komme godt igang med værdistrømsanalyser, så kontakt mig gerne, eller tag et kig på min hjemmeside, hvor der også er et link til min you-tube kanal, blandt andet med 12 film om det at lave værdistrømsanalyser.

Du kan også bestille et gratis hæfte om emnet (og mange andre) – på pdf – skriv til mig på erna@storgaardinnovation.dk – så får du en mail fra mig.

Dette indlæg blev udgivet i Løbende forbedringer / KAIZEN, LEAN i administrative processer, LEAN i praksis, LEAN-hæfter, Værdistrømsanalyse og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.