Kan vi ikke bare kalde det noget andet ?

Jeg kommer i flere virksomheder, hvor ordet lean ikke er så populært, hvilket kan have mange forskellige årsager – dem vil jeg prøve at dykke lidt ned i her.

For hvorfor egentlig kalde det noget andet? – virker det bedre – det er jo det samme vi gør?

LEAN

Bare ordet lean kan skabe uro – hvad er årsagen til det ?

Jeg er helt neutral i hvad vi kalder tingene, blot det at vi gør noget, er positivt – så kan vi kalde det lige nøjagtig hvad vi vil.

Nå – tilbage til årsagerne – dem kan der jo være flere af:

  • Som ledelse kan det være en udfordring at fortælle hvorfor man skal arbejde med lean, fordi en del af medarbejderne måske i ordet lean tillægger, at det er lig med afskedigelser, så kalder man det procesoptimeringer “glider det meget nemmere” – for det giver jo mening, det at arbejde med processerne og gøre tingene lidt smartere.
  • Lean har haft en lidt negativ klang igennem tiden, nogen tænker måske, at det er lig med store konsulentudgifter, uden at man som virksomhed får noget ud af det. Tænk hvis vi kan sætte nogle andre ord på, blive mere konkrete, få sat nogle konkrete mål – ja så får vi succes (det er jo hvad lean går ud på – men kald det hvad i vil)
  • Det kan være en udfordring at definere hvad lean betyder i den enkelte virksomhed – skal man tage “hele pakken” for at kalde det lean, eller kan man godt snuppe lidt hist og pist – NEJ – siger nogen, jeg siger det er bedre at gøre “noget end intet” – så kald hvad i vil, bare i gør noget.

Der er masser af årsager – mit budskab er klart – sæt jer klare mål, definer hvilke metoder fra lean-værktøjskassen i vil bruge, vær ærlige mod jer selv og andre omkring hastigheden på brugen – det kan være farlig at gå for stærk frem, så man mister overblikket – mange mindre tiltag er bedre en få store, hvor man mister fokus.

Har du brug for sparring omkring jeres næste optimeringstiltag, så tag et kig på min hjemmeside – eller nogen af mine film – der er masser af inspiration, dem finder du også nemmest via hjemmesiden.

Rigtig god fornøjelse med jeres “nye måde at gøre det samme på”

Dette indlæg blev udgivet i Forandringsledelse, LEAN i praksis og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.