Standarder giver ensartethed

Når vi taler LEAN, så beskæftiger vi os også meget med standarder og ensartethed i udførslen af diverse arbejdsopgaver.

Men hvorfor er det nu så vigtig at have ensartede processer – kan det ikke være lige meget? og er det ikke omklamrende, når alt er standardiseret?Standard

Nu er det jo ikke alt der skal standardiseres, men kun det der giver mening – så pas på ikke at kaste jer ud i tanken om at “vi standardiserer hele skidtet” – så bliver kunderne sikkert glade.

Nej det er bestemt ikke sikkert, det kan opleves som stift, hvis kunderne efterspørger noget, og du som leverandør er nød til at sige at det “tillader standarden ikke” – øv øv øv – den går ikke.

Men hvor kan standarder så være en hjælp?

Der er masser af muligheder, hvor du ved hjælp af standarden, sørger for at kunderne får en ensartet behandling, uanset hvilken afdeling de er i kontakt med.

Det kan være udformningen af diverse dokumenter i forskellige afdelinger – som er ens ud mod kunden. Der er vel ikke noget værre end at man som kunde oplever forskelligheder på procedurer hvis man har med flere afdelinger i en virksomhed at gøre.

Manglende standarder gør til tider, at man som medarbejder er nød til at gætte sig lidt frem til hvordan noget skal være – med risiko for at man gør noget for godt – eller for dårlig- det giver en dårlig kundeoplevelse uanset om det er til den ene eller den anden side. Nogen vil sige, at når kunderne får noget der er for godt – det er de vel glade for – jo måske, men hvis produktet ikke er ens hver gang, så klapper fælden måske!

Desuden kan manglende standarder være skyld i ufattelig mange forstyrrelser dagen igennem – for, “hvordan er det lige” – “hvad skal jeg gøre her”? – det kan du ofte undgå ved at have standarder for opgavens udførsel.

Hvordan en standard ser ud er meget forskellig:

  • Tjeklister kan være en god ide – så husker man det hele
  • Beskrivelser ved hjælp af billeder – taler sit eget sprog
  • Processikring i systemer giver mening – så man ikke kan komme til at lave fejl
  • Guidelines i punktform – virker godt for nogen

Der er altså ikke nogen “standard for standarder” – blot at man skal være klar over at den nuværende standard ikke er mere fast, end at den kan ændres, når man finder bedre metoder.

Tænk hele tiden i hvad der skaber værdi for kunden – vi skal ikke lave hverken mere eller mindre end dette – standarder er fantastiske 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Fokus på kunden og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.