Hvor ligger guldet begravet ?

Mange virksomheder arbejder med effektiviseringer, tilpasninger, ressourcer og skabelse af vækst i (og udenfor) egen virksomhed.

Men hvordan får man så succes med ovenstående, som jo ikke altid ligger “lige til højrebenet”?

Hulemetoden kan være startskuddet

Nogen går i lukket forum og kommer ud af “hulen” efter noget tid, præsenterer de nye planer for fremtiden, og forventer at alle forstår og arbejder herudfra efterfølgende. Det er dog langt fra sikkert at den form for forandringsledelse virker, da det jo (i første omgang) kun er de personer der var med i “hulen” der har ejerskab for processen, og kan se nødvendigheden af det der sættes igang.

Metoden kan dog være startskuddet til noget større og være med til at definere den “brændende platform”, så ledelsen selv er klar over hvor de står, og hvad der bør blive gjort noget ved.

Konsulentmetoden udefra og ind

Andre inviterer konsulenthuse indenfor, til en grundig gennemgang af virksomhedens procedurer og processer, for dernæst at få en rapport stukket i hånden med anbefalinger til hvad der bør gøres. Der er selvfølgelig mulighed for sparring og rådgivning undervejs, men som virksomhed tror jeg det kan være svært at se “hoved og hale” i de mange anbefalinger, som måske også kan stride imod hvad virksomheden egentlig føler er det rigtige.

Metoden kan være ganske dyr, og kan være svær at håndtere, også fordi man som konsulent ikke har fokus på virksomhedens kerneværdier, men oftest kun på bundlinjen, som jo også er det man skal leve af i fremtiden, mens værdierne og kulturen i virksomheden er med til at tiltrække og fastholde medarbejdere.

Inddragelsesmetoden kan også kaldes “guldgravermetoden”

Metoden går i al sin enkelthed ud på at få så mange som muligt inddraget og engageret i forandringsprocesserne, så ejerskabet ligger bredt i hele virksomheden. Guldet ligger ofte begravet hos medarbejderne, som er dem der er tættest på processerne, og ved hvad der udfordrer i hverdagen, så kan de blive engageret i optimeringsprocesserne vil man som virksomhed måske bruge lidt mere tid på gennemførslen, men effekten forankres bedre i virksomheden, og ligger desuden i tråd med virksomhedens kultur og værdier.

Som ledelse kan det være svært at komme igang med forandringsprocesserne, for hvor skal man starte, hvad er vigtigst lige nu, hvem skal være “frontløbere”, hvordan forklarer vi hvad vi gerne vil osv. – der er nok at gå igang med.

Ofte giver det god mening at have en med “på sidelinjen” som kan være sparring til ledelsen og måske hjælpe til i starten (det første års tid) – så man efterfølgende kan klare tingene selv.

Start med at finde ud af hvor i står nu – find nogle egnede mål-tal, som giver mening, også helt ned på medarbejder niveau, så alle kan se (og helst forstå) hvordan landet ligger, og sæt så et mål for hvad i gerne vil frem til, igen så man har en fælles “ledestjerne” at styre efter. Det kan godt være vejen til målet er forskellig fra person til person, eller fra afdeling til afdeling, men det øverste mål er fælles for hele virksomheden.

Nu skal der så arbejdes hen imod målet, som måske skal brydes ned i nogle milepæle, så man har mulighed for at fejre sin succes undervejs, og korrigere i forhold til at nå målet, det hjælper ikke noget at sætte et mål op, og så ikke lave fast målopfølgning – så har man ingen anelse om hvorvidt man er på rette vej eller ej, så lav nogle whiteboards med tilhørende måltal og tavlemøder.

Det er ikke så ligetil at arbejde hen imod målet, for hvad skal der til for at nå målet? – der kan være masser af metoder til at definere spild i, og omkring processerne i virksomheden, alt afhængig af hvilken del af virksomheden man er i.

Vigtigst at alt er det at anerkende, at denne metode tager tid, men giver også muligheden for alle at bidrage til fjernelse af spild, og uhensigtsmæssige arbejdsmetoder, så man i højere grad laver det kunden betaler for.

Er du blevet nysgerrig efter at høre mere om hvordan vi finder “guldet” i din virksomhed, så tøv ikke med at kontakte mig til en nærmere snak, potentialet ligger der, vi skal bare finde den bedste metode til at få det udnyttet.

Mail til erna@storgaardinnovation.dk eller telefon 22259030.

Sæt mål for virksomheden og synliggør dem

Dette indlæg blev udgivet i Forandringsledelse, Løbende forbedringer / KAIZEN og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.