Vi finder løsninger, uden at kende årsagen.

Find lige en løsning på dette !

Ovenstående udsagn kender de fleste af os, når vi i en travl hverdag arbejder med forskellige problemstillinger, og måske decideret brandslukning, for at få et produkt ud til kunden i tide.

Kunden mærker ikke noget, det var godt, så alt er fint og vi arbejder videre.

Men hvad var det lige for en løsning vi fik lavet? Var det en løsning, der også tager højde for fremtidens problemstillinger af samme type, eller var det mere “at tage en hovedpinepille” i stedet for at finde ud af hvorfor problemet/hovedpinen  opstår?

Ofte glemmer vi at kigge tilbage på disse problemstillinger, som “bare ligger og venter” på at poppe op igen, og gøre vores hverdag stresset og forjaget, så vi igen kan lave en brandslukningsøvelse, komme i mål, rose os selv for vel gennemført arbejde, og konstatere, at endnu engang mærkede kunden ikke, at vi ikke helt har styr på vore processer.

Vi giver os ikke tid til at gå tilbage, se hvad der egentligt fra årsagen til at det gik galt (igen), vi tænker nok slet ikke over at det kan være anderledes, for sådan har det været i mange år, så processen får slet ikke det fokus den burde have.

Prøv at arbejde med problemløsningsværktøjer, se på spildet, find løsninger i forhold til årsagerne til udfordringerne, så vil du opdage, at der faktisk er andre måder at gøre tingene på.

Det er ikke sikkert at årsagen ligge lige for næsen af dig, det kan være et helt andet sted i virksomheden, måske i salget, indkøbet, på lageret, i planlægningen, eller et miks af mange forskellige ting, som ikke lige er til at gennemskue på 2 minutter, når man har travlt.

Start med at lave en værdistrømsanalyse over den værdikæde, hvor tingene går galt, sørg for at have alle interessenter med, så alle er repræsenteret, og kan fortælle hvordan de håndterer sagen, sæt god tid af til denne del, vi skal godt ned i metoderne, det er ofte i detaljen løsningerne skal findes.

Brug eventuelt problemløsningsværktøjer, så som fiskebensdiagrammet eller 5 x hvorfor, det hjælper til at komme helt til bunds og finde de reelle årsager, som der så kan gøres noget ved.

Sæt jer et mål for hvornår i vil have dette problem løst, det er ikke nok at sige “det skal vi jo også have kigget på engang” – men  hvornår er det? – pludselig er det højsæson, det er jul, påske, ferietid osv. – masser af undskyldninger for hvorfor vi ikke skal kigge på noget lige nu – tag “tyren ved hornene” og kom igang, det kan ikke betale sig at vente.

Ja, tænker du måske, det kan hun sagtens sige – og ja, tænker jeg, det kan jeg sagtens sige, vel vidende, at det ikke er “bare lige” for der er masser at gøre på daglig basis på danske arbejdspladser, men vi er nød til at stoppe op, og gøre noget, for at få en bedre, og mindre stresset hverdag.

Har du brug for hjælp i din søgen efter årsager, så kontakt mig gerne, jeg er rigtig god til at “stille dumme spørgsmål”, så du nemmere kommer i dybden, findere de “rigtige” svar, og de gode, holdbare løsninger.

Mail erna@storgaardinnovation.dk 

Telefon 22259030

Hjemmeside www.storgaardinnovation.dk – med masser af info om lean.

lean hjælper med problemer og udfordringer

Dette indlæg blev udgivet i Fokus på kunden, LEAN-spildtyper og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.