Kvæler LEAN virksomhedens DNA ?

Oplever du til tider, at “det her virker forkert” –  “det passer ikke ind i vores virksomhed” – “vi bliver nød til at gøre det anderledes” ?

Alle virksomheder har et “DNA”, en måde man gør ting på, en sjæl, kultur, eller hvad vi nu ønsker at kalde det.Virksomhedens dna og LEAN

Når vi arbejder med LEAN, så kan det godt virke ret overvældende, og styrende, i forhold til virksomhedens kultur – eller DNA, som jeg vælger at kalde det, og hvorfor er det sådan.

Jeg har her et par bud, som kan være gode at have med i overvejelserne, når man går igang med LEAN, eller evaluerer på et allerede igangsat forløb.

Hvordan er “tonen” i virksomheden, er den fri og åben, eller er der en mere formel tone, det skal der tages hensyn til, når man arbejder med LEAN, specielt hvis man kommer udefra og skal være med i processen er det vigtigt at man forstår, og respekterer dette.

Hvad er en succes, og hvordan fejres den, det er der mange virksomheder, der har svært ved at sætte ord på, mens andre har det som en hel naturlig del af deres DNA, hvor der laves små events eller andet,  for at markere diverse begivenheder.

Arbejdet med forandringer giver masser af dialog og måske også noget modstand, hvordan håndteres det ? er der kort proces og “retten ind til højre”, eller får nogen lov at “gøre som det passer dem” – hvad er DNA’et?

Hvad med mødestrukturen – møder man til faste tider, eller der det fleksibelt, noget der også har betydning når vi arbejder med LEAN, måske det bliver udfordret i den ene  eller anden retning.

Er virksomheden opmærksom på, og vant til at dele viden på kryds og tværs, eller er man “meget opdelt” i divisioner, afdelinger osv – LEAN kigger på helheden, så hvis DNA’et siger “vi taler ikke sammen på tværs”, så bliver de udfordret.

DNA’et kan også være virksomhedens kerneprodukt eller hovedopgave om man vil, er alle opmærksomme på “hvad man er her for” – eller skal dette DNA måske pudses lidt af, så det kommer i fokus – hvad er det man er kendt for, og hvad ønsker man at være kendt for, det har også noget med DNA’et at gøre.

Virker LEAN dræbende i forhold til jeres DNA, så gør noget ved det, måske DNA’et skal manipuleres en smule, alternativt skal LEAN tilpasses lige netop jeres DNA.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.