LEAN i produktion og administration, hvad er forskellen egentlig ?

Arbejdet med LEAN går ud på at se på arbejdsprocesserne, definere flowet, finde (og fjerne) spild, skabe enighed om future state i værdikæden, samt en hel masse mere, for det kan ikke skrives på 3 linjer.

Nogen vil hævde, at der er endog meget stor forskel på at arbejde med LEAN i produktion, og i administration, ja måske… – men er der nu også det ?

Jeg vil her komme lidt ind på, hvordan jeg oplever forskellene, og om det har den store betydning, eller om det “bare er noget vi bilder os ind”.

Uanset hvor man arbejder med LEAN, er det vigtigt at starte godt op, med masser af læring om LEAN, fastlæggelse af en strategi, kommunikere om hvad der konkret sættes igang, osv. – så her, i opstarten, er der ikke de store forskelle.

Tager vi et kig på LEAN-principperne, så er de ens, uanset om vi er i produktion eller i administration.

De 5 LEAN-principper er grundlæggende for arbejdet med LEAN

De 5 LEAN-principper er grundlæggende for arbejdet med LEAN

Spildtyperne, de må da være forskellige, tænker nogen så, men NEJ, det er altså de samme spildtyper, det er blot definitionen af spildtypen der er forskellig.

Brug de samme spildtyper, i stedet for at “opfinde nye spildtyper”, som kan være med til at forvirre medarbejderne, som pludselig ikke kan tale sammen, da vi jo arbejder enten i administration eller produktion – det er langt nemmere, hvis vi har samme hovedbetegnelse for spildtyperne.

spildtyperne i LEAN

Kigger vi på værktøjerne, så er der naturligvis forskel på, at lave en værdistrømsanalyse i administration og i produktion.

Selve metoden er det samme, så det brune papir og post’its er i anvendelse, uanset hvad. Når vi kigger på selve udarbejdelsen, vil der være nogen forskelle, da det ofte er lettere at beskrive procestider mv. i en produktion, også fordi der ofte er mere ens processer. Her er man ofte udfordret i administrationen, hvor der er forskellige procestider, for den samme opgave, men det kan sagtens beskrives, så man får en beregnet proces- og gennemløbstid.

Vigtigt er det, at beskrive metoderne, når vi er i administrative processer, mens man i produktion mere beskriver maskintid, og naturligvis alle de udfordringer der findes.

Tavler kan med fordel anvendes i alle sammenhænge, det gælder om at se, hvilke muligheder der ligger for at etablere målstyring, skabe synlighed, overblik osv. ved hjælp af forskellige tavler.

Ser man på metoden 5S, som handler om orden og ryddelighed, så er det igen ofte sværere i administrationen, da der her til tider er flere “personlige” ting, som oftest ikke findes i produktionen. Derudover, er det ofte nemmere at se effekten af 5S i produktionen, men den ER der også i administrationen, den er blot ikke så synlig.

Jeg kommer ikke her ind på flere metoder, men tænk selv igennem, hvad forskellen egentlig er, måske den slet ikke er så stor endda.

Implementeringen af LEAN kræver vedholdenhed, vilje og masser af energi, uanset hvor man arbejder, men jeg hører ofte, at der arbejdes mest med LEAN i produktionen, og at administrationen er “fravalgt”.

Årsagen til at LEAN i administrationen fravælges, den kender jeg desværre ikke, men vil gerne opfordre til, at der kigges på LEAN i administrationen, og i snitfladen mellem administration og produktion, for her er der masser at komme efter, ja faktisk ofte mere, end du umiddelbart tror.

Jeg har rigtig gode erfaringer i arbejdet med LEAN i administrative processer, der er masser af muligheder, det gælder blot om at komme igang, så værdiskabelsen kommer i fokus.

Rigtig god fornøjelse med LEAN, både i produktion og administration.

Dette indlæg blev udgivet i LEAN i administrative processer, LEAN i produktion og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.