10 aktive dage – og du er godt på vej med LEAN

Hvor lang tid tager det at arbejde med LEAN, hvad skal der til for at komme igang, hvem skal involveres, hvad koster det.

Spørgsmål er der nok af, jeg vil her prøve at give noget af svaret, som naturligvis ikke kan trækkes ned over alle LEAN tiltag, men er et godt fingerpeg synes jeg.

Hvad skal der til for at komme igang med LEAN?

Det spørgsmål stiller man sig vel altid, uanset hvad man sætter igang for der er masser at se til og prioriteringerne er svære, for hvornår gør man det helt rigtige.

Skal man igang med LEAN, eller tænker man på at gå igang, så skal man allerførst sætte sig ind i hvad LEAN går ud på, eventuelt ved at læse artikler, bøger eller andet. Måske man har en bekendt der kan fortælle om det, eller man er med i et netværk så man har mulighed for at besøge nogen der har erfaringer i den retning.

Der findes også et væld af muligheder for at uddanne sig, deltage i introduktionsarrangementer eller andet, hvor LEAN formidles på et generelt plan, som du efterfølgende skal “oversætte” til din virksomhed.

Det med at “oversætte” LEAN, så det giver mening i egen organisation kan godt være rigtig svært, for man ved ikke helt hvad der skal tages hul på, osv. – så min anbefaling er at man tager fat på en professionel (konsulent eller lignende) der kan komme med de første anbefalinger til en god opstart.

Når jeg er ude til det første møde tager det typisk 1-2 timer, eventuelt med en rundvisning men under alle omstændigheder en god snak om, hvilke udfordringer det er man gerne vil have taget fat på, ofte benytter jeg mine LEAN-hæfter i den sammenhæng, for at vise forskellige billeder, skemaer eller andet, som underbygger det vi taler om.

Efterfølgende laves der typisk et oplæg til et forløb, som det kan se ud, med forslag til antal dage, LEAN-væktøjer, deltagere osv. – alt efter hvilken opgave der er tale om.

Hvem skal involveres i LEAN ?

I min optik skal så mange som muligt have muligheden for at blive involveret, når der arbejdes med LEAN for det er ikke nogen “LOGE” vi etablerer med en  masse hemmeligheder,  som ingen andre må vide noget om.

Det er ufattelig vigtig at have tæt kontakt med medarbejderne, og have dem med i processen, for det er jo dem der er TÆTTEST PÅ OPGAVERNE i det daglige og har masser af input til hvad der med fordel kan gøres smartere.

Derudover skal der naturligvis være fuld opbakning fra ledelsens side, såvel toppen som længere nede i hierakiet, ellers får medarbejderne typisk “ikke lov til” at bruge den fornødne tid på forbedringsarbejdet og det hele kuldsejler på et tidspunkt.

Der er skrevet masser af blog indlæg om dette tema, så søg her på siden, og du finder en del om det.

Man må på ingen måde gå på kompromis i forhold til involvering, engagement osv. – det kan  ikke siges ofte nok.

Hvor lang tid tager det at arbejde med LEAN ?

I bund og grund tager det “resten af arbejdslivet” i den virksomhed hvor du er ansat, for starter man først op på LEAN er tanken, at man ikke stopper igen, ligesom et andet projekt som har en udløbsdato, det har LEAN ikke.

Pointen er, at vi hele tiden arbejde med målstyring, resultater, årsager, ideer, forbedringer, hvilket jo aldrig stopper, desuden er der hele tiden brug for at se på processer, kende værdikæden, optimere på den i forhold til nye teknologier osv. – så LEAN STOPPER ALDRIG.

Dog kan jeg godt komme med et kvalificeret bud på,  hvor lang tid det tager at komme godt igang med LEAN, og derved få de første effekter af de tiltag der igangsættes.

Mit bud er 10 DAGE – hvor man aktivt arbejder med udarbejdelsen af 10 dageværdistrømsanalyser, målstyring, handleplaner, problemløsning osv.

Alt sammen afhængig af hvor man starter, men et pilotområde kommer rigtig langt i den periode, også med rigtig gode afkast, så det er bestemt ikke spild af tid.

Hvad koster det at arbejde med LEAN ?

Nu er det ikke sådan at jeg vil sidde her og give en præcis priskalkule på hvad LEAN koster, det vil ikke være rimeligt.

Det kan dog siges, at der skal kastes en del ressourcer efter det, også af menneskelig karakter, da der naturligvis skal være såvel medarbejdere som ledere, der deltager i de forskellige workshops, som de 10 dage tager.

Min oplevelse er helt klart, at pengene og ressourcerne er givet rigtig godt ud, og at der oftest er langt højere gevinst end udgift på at kaste sig ud i at arbejde med LEAN.

Det bonner faktisk ind på flere fronter, da man også ofte vil opleve en større forståelse af teamsamarbejdet, helheden i virksomheden og i det hele taget mere engagerede medarbejdere, så det er rent win-win, da glade og engagerede medarbejdere i det hele taget “producerer bedre” end hvis de er kede af at gå på arbejde.

Hvad er dit første skridt i forhold til LEAN ?

Sidder du nu og tænker, det lyder da meget spændende, jeg vil godt høre mere, eller hvor kan jeg læse noget, så er hjælpen lige her.

Du kan skrive til mig via min kontaktformular så kan du få mine letlæselige og meget roste hæfter, helt gratis.

Du kan også bede mig om at kigge forbi til en uforpligtigende snak om LEAN, så du får konkrete input til hvad det ville være godt at gå igang med i din virksomhed.

Du kan også læne dig tilbage og sige – dette LEAN, det er vist ikke noget for mig !

Du bestemmer helt selv, jeg håber dog du vælger en af de første løsninger.

Dette indlæg blev udgivet i LEAN i praksis, LEAN-implementering og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.