Telex’en er udfaset på det danske arbejdsmarked

Telex var jo helt fantastisk

Jeg husker tydeligt, da jeg arbejdede i speditionsbranchen, og skulle “ud i telex-rummet”, for at skrive til kundernes leverandører.

Vi skulle have svar på, om godset var klar til afhentning, vi kunne skrive vores besked, og dernæst sende den, eller vi kunne kalde kunden op, og skrive direkte, trykke på biiiip-knappen, så det larmede i den anden ende, og vi fik svar med det samme.Telex

Telexen var faktisk vores “stemme” udadtil, altså ud over telefonen med drejeskive.

Ved godt jeg er af “den gamle skole”, men det er faktisk kun tilbage i slutningen af 1980’erne, at vi brugte telex, og faxen var ved at gøre sit indtog, for ikke at tale om computeren, som vi jo kun havde ganske få af, og skulle skiftes til at bruge.

Skrivemaskinen og regnemaskinen blev brugt flittigt

Ud over telexen, så havde vi naturligvis en skrivemaskine hver, og en regnemaskine, måske med strimmel, det afhang lidt af arbejdsopgaverne.

Vi havde enorme mængder af dobbeltarbejde, skrev de samme oplysninger igen og igen, lagde tal sammen, regnede told og moms ud, skrev det i importfortoldningen, gik “på tolden” med alle dokumenter, og brugte masser af tid på sortering og arkivering af sager.

Ja, sådan var det for 30 år siden, der hvor jeg arbejdede.

Meget har ændret sig, og vil ændre sig – er du med ?

Selv føler jeg jo ikke, det er så forfærdelig lang tid siden, og husker da også tydeligt, da vi fik mobiltelefoner, og ikke mindst at vore chauffører i speditionsbranchen fik det, hold da op, det var en revolution, for nu kunne vi pludselig komme i kontakt, uden at have faste rutiner for hvor chaufføren kunne ringe fra, hvor jeg kunne sende en fax hen med læsseinstruktioner osv. – det var helt fantastisk.

Igennem tiden, har der været masser af forandringer, og tiltag, som har været med til at vi “genbruger” oplysninger og dermed undgår en masse dobbeltarbejde, vi kommunikerer via sociale medier, mail, sms osv. – og vi tænker slet ikke over, at det kunne være anderledes.

Men måske er der stadig plads til forbedringer, måske har du ikke helt fulgt med tiden, måske skal du “stramme op” og komme af sted på det kursus der gør, at også du har helt styr på alle de nye muligheder.

Måske synes du udviklingen er til det værre, måske er du udfordret, og gør “som det passer dig” for det var nu bedre “i gamle dage” – men den HOLDER altså ikke, du er nød til at følge med tiden, være PÅ, være ÆRLIG overfor dig selv, og ikke mindst dine omgivelser, fortæl bare, at du synes det er svært, for så kan du få hjælp i processen.

Vi optimerer, ser og fjerner spild i værdikæden

Der har været rigtig mange filosofier igennem tiden, jeg husker specielt da “just in time” konceptet blev en del af transportverden, og jeg skulle sørge for at levere 2 paller kager hos Aldi i Sydfrankrig kl. 10.00 onsdag formiddag, hverken tidligere, eller senere – ja, det var lidt af en udfordring.

I de senere år, er LEAN-filosofien en del af rigtig mange virksomheders udviklings-strategi, da der er et behov for at gå analytisk og faktuel til værks.

Der laves analyser, tavler, 5S projekter og workshops i mængder, jeg ikke har fantasi til at beskrive her. Det at TALE OM, og beskrive processer, for at gøre tingene mere enkle og bedre, har stor interesse i alle brancher, og er nødvendig for at holde konkurrence-kraften intakt. Vi skal bruge mindst mulige ressourcer for dermed at kunne “få mere igennem” med de samme medarbejdere, det giver faktisk mening.

Stress og jag har vi nok af, jeg har selv været der for mange år siden, og ved hvad det kan indebære. Så også derfor, er det vigtigt at kigge på arbejdsprocesserne, hovedopgaven, spildet, så du i højere grad når dine opgaver, og ikke går hjem med dårlig samvittighed, dag efter dag, og i værste fald bliver syg af det.

Hvad nu – hvad bliver det næste

Vi er jo slet ikke færdige med at se på værdikæder, udarbejde standarder, lave tavler, holde tavlemøder, inddrage og engagere medarbejderne i forbedringsarbejdet, da det jo er dem der er tættest på daglig “drift” – så her klør vi på, med en begejstring for at komme tættere og tættere på, primært at udføre hovedopgaven, og ikke en masse spild, som ingen bliver gladere af.

Mange er også rigtig godt igang med næste skridt, som i min optik (og måske også andres) er digitalisering og automatisering, for der er masser af muligheder for at gøre tingene nemmere ad den vej.

Den digitale transformation gennemføres ikke “over night” – men er en proces, der meget sandsynligt kan tage udgangspunkt i værdistrømsanalysen, hvor værdikæden er beskrevet, forstået, accepteret, og spildet er fjernet, så vi nu er klar til at sætte gang i digitaliseringen, som er andet en blot et nyt program på computeren.

Er du rustet til fremtiden ?

For 30 år siden, havde jeg ingen anelse om, at jeg ville have selvstændig virksomhed, at jeg ville have en bærbar computer, et digitalt kamera, en mobiltelefon, et TV, hvor jeg selv kan vælge hvad jeg vil se – det havde jeg bare ikke fantasi til at forudse.

Men verden ændrer sig, og vi ændrer os med den, – hvilket vi skal og bør, ikke mindst på arbejdsmarkedet, hvor der er brug for dig og din viden, og ikke mindst din deling af viden med kollegerne, så i hele tiden er skarpe på hvordan “ting” gøres, og hvordan i får en nemmere arbejdsdag, ved at optimere dem.

Kan godt være fremtiden virker lidt skræmmende, men du kan faktisk selv gøre noget for at være aktiv medspiller i fremtiden, og ikke være den der sidder på “sidelinjen” og ser passivt til.

Det kan være på DIN arbejdsplads, uanset om du arbejder i servicefagene, på kontor, eller i produktion, der er brug for dig, og din viden, dine input, for det er måske dig, der er tæt på opgaven, og dermed er en fantastisk ressource i forhold til at se udfordringerne, lige der hvor DU er.

Noget af det, der er vigtigt, er evnen til at UNDRE sig, det skal man nogen gange have hjælp til, og det er faktisk noget af det jeg arbejder med.

Jeg er RIGTIG GOD til at undre mig, ved hjælp af spildtyperne i LEAN, jeg behøver ikke kende til dit arbejdes “produkt” for at undre mig, jeg skal blot se, observere og have fortalt, hvordan du arbejder, så kommer det – og vi kan undre os i fællesskab.

Så min opfordring er helt klart, lad jer udfordre i en “undrings-workshop” – hvor i måske sætter tingene lidt på spidsen, så er det langt nemmere, og måske også sjovere, der er masser at undre sig over, du skal bare igang, så kommer det.

Hvis du tænker vi skal undre os sammen, så kontakt mig gerne, jeg kigger gerne forbi, til lidt undren og gerne en kop kaffe.

#spildtyperne #leanitransportbranchen #LEANprincipper #forandringer #stopspildaftid

 

Dette indlæg blev udgivet i Digitalisering, Forandringsledelse, STOP spild af TID og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.