Hvor kompliceret er det at arbejde med LEAN?

Det kan altså godt virke ret uoverskueligt, vi ved ikke hvad vi skal gøre, hvor skal vi starte, hvad er vigtigt, hvem skal med, hvordan kommer vi overhovedet igang ?

Spørgsmål er der nok af, når man ønsker at sætte gang i nogle LEAN-tiltag i virksomheden, det kan faktisk godt være noget af en hæmsko, for tænk hvis nu vi spilder tiden, og slet ikke får noget ud af det.

En helt forståelig tankegang, som jo ikke fjernes ved at sige “det skal nok gå”.

Vi er nød til at gå struktureret til værks, og lave en strategi (plan) for hvordan vi får succes med LEAN, lige netop hos jer, for vi kan ikke bare copy-paste fra naboen, i er jo ikke ens, og har forskellige kulturer, ja det er min påstand.

Start med at sætte jer godt ind i hvad LEAN går ud på, tag evt. på et kursus, eller lav en aftale med en konsulent, som altid gerne kigger forbi til en snak om LEAN, og oftest også gerne lave intro til hvad det går ud på, hvorefter der gås dybere ned i brugen af de forskellige metoder i LEAN-værktøjskassen.

Der kan ikke laves nogen 100% plan fra starten af, der vil altid komme små justeringer, da processen omkring LEAN ikke er statisk, men ændrer sig løbende, måske på grund af nye medarbejdere, ledere og andet, som ikke er forudsigeligt i planlægningsfasen.

Dog skal der planlægges et overordnet forløb, som alle nikker ja til, og som danner grundlaget for det videre arbejde.

Ofte har man nogle ideer til hvad man gerne vil kigge på med LEAN-briller, og hvad man skal have ud af det – en god ide er, at skrive det ned, evt. lave plancher, præsentere det for alle, så de ved hvad der igangsættes.

Viden om LEAN skal højnes, enten ved hjælp af LEAN-spil, eller workshops, hvor metoderne præsenteres og bruges aktivt.

Man kan med fordel vælge et pilotområde i virksomheden, hvor man har lov til at “fejle” og hvor man godt ved, at der vil være tilretninger på måden der arbejdes med LEAN på, det hedder løbende forbedringer, og er en helt naturlig del af LEAN.

Ledelsen skal være helt klar til at “stå på mål” for de beslutninger der er taget, og derfor klædes ekstra godt på, så de VED hvad der er igangsat, og dermed i højere grad kan støtte op og efterspørge fremdriften i forhold til LEAN.

Medarbejderne skal være med i processerne, inddrages, tage ejerskab, og være en del af diverse workshops, for det er oftest dem, der er tættest på de forskellige arbejdsgange, hvor der pludselig skal arbejdes med standarder, optimeringer, spildanalyser osv.  – noget der godt kan være ganske udfordrende for den enkelte.

Selve værktøjerne er ikke specielt komplicerede, jo vi kan godt gøre det kompliceret, men det behøver vi altså ikke, vi kommer langt med vores sunde fornuft, nogle tuschpenne, en tavle, noget brunt papir, post’its og en masse input fra deltagerne i den enkelte workshop, samt naturligvis observationer i og omkring den værdikæde der beskrives og optimeres på.

Sørg altid for at informere og kommunikere, vær tilgængelig, så alle kan komme med deres spørgsmål og bekymringer i forhold til det igangsatte, der er ikke noget værre end “en lukket dør” og manglende dialog – vi skal LYTTE og HØRE EFTER.

Når første succes er i hus, så skal man desuden gerne fortælle om den, og gerne fejre den, det giver motivation til endnu mere, og er med til at synliggøre det der er gang i, og igen give mulighed for ros og anerkendelse til de, der har været en del af processen.

Pippi siger “det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt” – det er en holdning, som jeg synes vi skal dyrke lidt mere. Vi er mange der har det svært med forandringer, men når vi taler om dem og “dyrker” dem, så er det faktisk ikke altid så svært som først antaget, vi skal VILLE det, og TURDE det, så kommer vi oftest i MÅL.

Har du lyst til en LEAN-snak, så giv et praj, jeg kigger gerne forbi til en snak, helt uforpligtigende, du kan kontakte mig på mail erna@storgaardinnovation.dk eller tlf. 22259030

Pippi har aldrig prøvet før _ lean procesoptimering lean_konsulent_

#lean #stopspildaftid #LEANkonsulent #virksomhedsudvikling #arbejdsglæde

 

Dette indlæg blev udgivet i Forandringsledelse og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.